Használt autó vásárlás buktatói

Így vásároljunk tudatosan használtautót – A használtautó-vásárlás kockázatát csökkentheti a jól megválasztott biztosítási ajánlat, tekintettel arra, hogy nehezen érvényesíthető az utólagos reklamáció. A használt gépjárművásárlást érintő elhatározást követő első lépés, az adásvételi portálok vagy a kereskedések felkeresésével indul. Nem elég csupán rátalálni arra az ideális járműre, amely igényeinknek és teherviselési képességeinknek is megfelel, mivel elengedhetetlen az autó előéletének ellenőrzése. A jogalkotó különbséget tesz használtautó-vásárlás során aszerint, hogy az autót magánszemélytől vagy cégtől vásároljuk. Az általános tapasztalat szerint, a hatályos törvényi szabályozás a vevőt védi az autókereskedéssel szemben, míg az eladót védi a szabályozás a magánszemélytől történő vásárlás esetén, de természetesen a háttér információk ismerete elengedhetetlen, hiszen volt már rá példa, hogy az autókereskedés az átlagostól kedvezőbb feltételeket képes biztosítani a fogyasztóvédelmi szabályoktól való eltéréssel.

Igazolt előélet hiányában az autóvásárlástól tartózkodni kell, szükséges a forgalmi engedély, ill. magánszemély esetén a törzskönyv megléte.

A kereskedésből vásárolt autók egyszerűsíthetik a vevők dolgát, mivel az adásvételt fogyasztói szerződés kíséri, amelyre fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak. A jogszabályi háttér két év kellékszavatosságot ír elő az eladó részére a rejtett hibákat érintően, azonban ettől el lehet térni olyan módon, hogy a megállapodásnak legalább egy év szavatossági időt tartalmaznia kell. Abban az esetben, ha a vevő, a vásárlást követő hat hónapon belül hibát észlel, akkor az eladót terheli a bizonyítási kötelezettség arra vonatkozóan, hogy az átadáskor a hiba még nem állt fenn, hat hónap elteltét követően a bizonyítási teher a vevőre hárul.

Ha beigazolódik az eladó felelőssége, a vevő jogosultságot szerez elsődlegesen az autó javítására, vagy cseréjére való igényének érvényesítésére. Amennyiben az eladó a szavatossági kötelezettségét olyan módon szegi meg, hogy a kijavítás lehetőségét nem vállalja, vagy éppen indokolatlanul késlekedik a kijavítással, abban az esetben, a vevő, a soron következő szavatossági jogok közül érvényesítheti azt, amely vonatkozhat a vételár leszállítására, az autó – eladó terhére történő – megjavíttatására, ill. kellően megalapozott és igazolható indok esetén választható a szerződéstől történő elállás, a vételár visszakövetelése. A kereskedők tevékenységét a Polgári törvénykönyv egységesen szabályozza, ebből adódóan minden olyan szolgáltató, amely a fogyasztói szerződésében a törvényi szabályozástól eltérő egyedi szabályokat próbál érvényesíteni, szabálytalanul végzi tevékenységét, velük szemben – bejelentésre vagy hivatalból – az illetékes fogyasztóvédelmi hatóság köteles eljárni.

A magánszemélytől történő autóvásárlás esetén a szabályozás leegyszerűsödik, hiszen minket, vevőket terhel a bizonyítási teher arra vonatkozóan, hogy a meghibásodás már fennállt az adásvételkor is. Tekintettel a fogyasztói szerződés hiányára, alapesetben az eladót, egy év kellékszavatossági kötelezettség terheli, azonban a felek egyező akaratukat érvényesítve megállapodhatnak arról is, hogy az eladó kellékszavatossági kötelezettségét, akár teljes mértékben kizárják.

Hatályba lépett az a pénzügyminisztériumi rendelet, amely alapján a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét igazoló zöldkártya kibocsátása fekete-fehér alapon történik. A hazánkban létrejött érvényes gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint Svájcra és azon további országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született. Ennek keretében egyes országok (köztük az összes uniós tagállam) külön megállapodás alapján a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját. Jelenleg a szomszédos államok közül, csak az Ukrajnába való határátlépéshez szükséges a fedezet meglétét igazoló zöldkártya, mivel Ukrajna is azon országok közé tartozik, amely a rendszámegyezményben nem vesznek részt, csak a Zöldkártya Rendszerben vannak jelen.

Leave a Reply