Eredetiség vizsgálat

Cégünk a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyével végezhet gépjármű eredetiség vizsgálatot, amelyhez felelősségbiztosítással rendelkezünk.

Az eredetiségvizsgálat a közúti járművek tulajdonos váltásakor kötelezően előirt tevékenység, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiválasztott cégek, jóváhagyott technológiákkal végeznek, illetve végeztetnek. Az eredetvizsgálat célját és annak teljesülését illetően az eredetvizsgáló technológiák és helyek között érdemi különbség (minden híresztelés ellenére) nincs. A megbízható eredmény inkább a felülvizsgáló lelkiismeretes munkájától, mint az alkalmazott technológiától függ. Azaz a különböző cégek, különböző eredetvizsgáló partnereinél kiadott igazolások egyenértékűek.

A eredetvizsgálat célja a jármű eredetivel azonos „eredeti” állapotának felülvizsgálata és igazolása. Minden jármű alvázszáma adott, egyértelműen meghatározott és dokumentált kivitelt (szín, karosszéria, motor, ülések, szélvédő, stb…) jelent. Ennek ellenőrzésére a járművön több helyen, több fajta technológiai, technikai azonosító „jegy” található, amelyek megléte és változatlansága igazolja az eredetiség állapotot. Különböző nagyobb javítások, összeépítések, fődarab cserék során ez az állapot megváltozik, amely a jármű bizonytalan eredetiség, esetenként az eltérés függvényében tudatos manipulálására (pl. lopott gépkocsik tisztára mosása) utal. Az utóbbi esetben a eredetiségvizsgáló állomásnak jelentési kötelezettsége van a hatóság felé.

Az eredetiség vizsgálat a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt és ellenőzött gépjárműszakértői tevékenység, amelynek ügyvitelét, adminisztrációját egyértelműszabályok rögzítik. 2004. július 1-ét követően bármely természetes személy kérheti az eredetiségvizsgálatot.

 

Leave a Reply