Hogyan működik a gépjármű átírás családon belül

muszakivizsga16

A gépjármű átírása családon belül elsősorban a fizetendő díjakat illetően tér el a megszokottól. Vannak persze más fontos tényezők is, melyeket szem előtt kell tartani az átírás előtt. Kérdés, hogy milyen okból történik a változás, más, ha valóban például ajándékozásról van szó és a jármű át is kerül a rokon tulajdonába, de előfordul gyakran, hogy a gépjármű átírás családon belül csak egy „adminisztrációs” módosítás a fenntartás olcsóbbítása miatt. Ilyen esetben azonban nagyon körültekintőnek kell lenni, mert nem tudhatjuk, mikor következik be egy káresemény, tehát nagyon fontos, hogy a családtag nevére készüljön új kötelező biztosítási szerződés, amit egyébként az üzembentartóra vonatkozó jogszabályok elő is írnak.

Az elmúlt évben megváltoztak a gépjármű átírás költségei és annak számítási módja, így ennek alapján a gépkocsi átírásakor vagyonszerzési illetéket is kell fizetni, az új és a használt autók tekintetében is. Ennek az illetéknek a kiszabása a kilowatt teljesítmény alapján történik, valamint függ még az autó korától is.

forgalomba helyezesnel gepjarmu atiras arak
A vagyonszerzési illeték mértékét tehát a fenti táblázat értelmében láthatja, mely alól csupán egyetlen kivétel lehetséges, mégpedig a családon belüli gépjármű átírás és azon belül is csupán az egyenes ágú rokonság esetében. Egyenes ágú rokon (szülők-gyermekek, férj-feleség, unoka-nagyszülő, és most már a testvérek közötti ajándékozás is) közötti gépjármű átírás esetében a vagyonszerzési illeték megfizetésétől eltekintenek, melynek feltétele az, hogy az átírási ügyintézés során vinni kell magunkkal a születési anyakönyvi kivonatot is, mely bizonyítja az egyenes ági rokonságot.

Hogyha a gépjármű átírás családon belül történik, akkor is jár bizonyos költségekkel még a fentieken kívül, mivel a már említett kötelező biztosítást az új üzembentartó ( tulajdonos ) nevére kötelezően meg kell kötni. Az átírásokkal együtt járó új forgalmi engedély kiadásának díja 6000.- Ft, valamint meg kell fizetni az új törzskönyv árát,ami szintén 6000.-Ft-ba kerül.

Jó hír, 2017.04.01.-től egyenes ágú rokonok közötti ajándékozás esetén már NEM KELL EREDETISÉG VIZSGÁLAT!

Mit kell magunkkal vinni az okmányirodába ( járási hivatalba ) amikor a gépjármű átírás családon belül történik?kötelező biztosítás igazolását

  1. gépjármű törzskönyvét
  2. forgalmi engedélyt
  3. személyi igazolványt
  4. születési anyakönyvi kivonatot
  5. gépjármű adásvételi illetve ajándékozási szerződést
  6. megkötött kötelező biztosítási szerződést

2 thoughts on “Hogyan működik a gépjármű átírás családon belül

Leave a Reply