Járműszolgáltatási platform – JSZP

Jármű szolgáltatási platform – JSZP

jármű szolgáltatási platform - JSZP
Ingyenes gépjármű lekérdezés – jármű szolgáltatási platform

A jármű szolgáltatási platform alkalmazását támogatja, hogy mennyiségi korlátozás nélkül vehető igénybe, miközben a jogcím igazolása sem szükséges. Az ügyfélkapun keresztül elérhető gépjármű életút szolgáltató rendszer alapvetően azzal a céllal került létrehozásra, hogy lefedje az autó egész életútját. A gyártástól a bontási jegyzőkönyvig a közhiteles nyilvántartásból nyert adatok alapján. Ez mindenképpen jelentős segítséget nyújt az autóvásárlók és a kereskedők számára, így elkerülhetik, hogy manipulált, vagy körözött járműveket vásároljanak meg.

A különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait a Belügyminisztérium egyesítette, ennek eredményeként 2019. január végétől, rendszám alapján hozzájuthatunk a gépjármű műszaki alapadataihoz. A nyilvántartásban fellelhető, és rögzítet adatok közül, megjeleníthetőek azok a fényképek, amelyek az eredetvizsgálaton készültek, az autó kilométeróra állása, a jármű 2019 utáni biztosítási és baleseti előélete, a járműazonosító- és okmányadatai. Származásellenőrzéssel és eredetvizsgálattal kapcsolatos adatok, forgalomba tartás, ill. annak korlátozására vonatkozó információk, műszaki állapotot érintő és származásellenőrzéssel, valamint az eredetvizsgálattal kapcsolatos adatok. A rendszer szolgáltatása ingyenes, amelyhez mobiltelefonos applikáció is készült. Azonban a személyiségi jogok védelmének érvényesülése miatt, a tulajdonos személyes adataira vonatkozó tájékoztatást nem tesz hozzáférhetővé.

A rendszer kizárólag csak rendszám alapján és csak a Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművekről tud adatokat szolgáltatni egy ügyfélkapus azonosítást követően. A JSZP, azaz a Jármű Szolgáltatási Platform megjelenésével alapos gyanút kell, hogy keltsen, ha az értékesítést végző eladó, vagy kereskedő nem hajlandó kiadni a rendszámot. Az ingyenes, ügyfélkapun keresztül elérhető JSZP rendszer első használatát egy ügyfélkapus azonosítás előzi meg, és a használat engedélyezéséről egy automatikus határozat készül, de ez csak az első lekérdezést érinti.

A JSZP online rendszerben miután bejelölte, hogy milyen adatokra kíváncsi, megadta a jármű rendszámát és elfogadta az adatkezelési feltételeket, máris indíthatja a keresést. A keresés elindítása után, a lefutási időt követően azonnal megjelenik a lekért adat, mindez ingyen.

Ha a keresés sikerrel zárult, az adatok letölthetőek a letöltés gombra kattintva, és PDF formátumba juthatunk az adatokhoz. A lekért adatok grafikonos megjelenítésére is van lehetőség a felhasználók számára, a könnyebb értelmezhetőség érdekében. Külföldi rendszámmal nem is érdemes próbálkozni, mivel csak a Magyarországon forgalomban lévő gépjárművekről szolgáltat adatot a rendszer. Keresés során, ha „a rendszám nem került kiadásra Magyarországon” hibaüzenettel találkozunk valószínűsíthető, hogy érvénytelen rendszámot adtunk meg.

Összességében a járműéletút-adatszolgáltatást nyújtó JárműSZolgáltató Platform rendszer, megkerülhetetlen a használtató vásárlási szándékkal, gépjárművet kereső vásárlók számára, mivel rendszám alapján előzetes ismereteket szerezhetnek arról, hogy körözik-e a járművet, hány tulajdonosa volt már eddig, a km óra állásáról stb.

Leave a Reply