OKMÁNYOKKAL KAPCSOLATOS ÁTMENETI SZABÁLYOK

Ez a jogszabály linkje:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000500.KOR&dbnum=1

A műszaki vizsgára vonatkozó rész:

500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet

a veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról * 

1. § (1) * A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok – ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét, illetve a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 89. § (1) bekezdése szerint meghosszabbított érvényességű okmányokat is -, valamint a közreműködő intézmény által kiállított, diákigazolványra való jogosultságról szóló igazolások a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek.

Ezek alapján:

Jelen jogszabályok alapján a veszélyhelyzet lejáratát követő 60 napig érvényesek a műszaki vizsgák.

Azonban:

A jogszabály viszont csak Magyarország közigazgatási területére vonatkozik, külföldön nem érvényes, ott rendelkezni kell érvényes műszaki vizsgával.

Azt is érdemes figyelembe venni a műszaki vizsga elhalasztásánál, hogy a jármű műszaki állapota milyen, mert a magyar jogszabályoknak megfelelő műszaki állapotban lehet csak a közúti közlekedésben résztvenni, és amennyiben baleset történik a biztosító ezt is figyelembe fogja venni a kár megfizetése/vagy megtagadása során.

Leave a Reply