A műszaki vizsgáról

Egy autó forgalomba helyezéséhez, hogy közlekedni lehessen vele bárhol Magyarországon, az elsődleges szempont minden esetben az, hogy megfelelő műszaki állapotban legyen minden szempontból. Ehhez elengedhetetlen feltétel, hogy érvényes műszaki vizsgával rendelkezzen. Egy új autó esetében ez automatikusan megtörténik, amikor a szalonból kigurulnak az autójukkal, hiszen a márkakereskedés ezt intézi. Elsőre általában 4 évre kapják meg az autók a műszaki vizsgát, a továbbiakban 2 évente kell műszaki vizsgáztatni az autót, majd később pedig, sok év elteltével már évente. Persze az új technológiák megjelenésével ez folyamatosan változik és változni is fog. 

2018 májustól kezdődően visszavezetésre került a 3 szintes értékelés a műszaki vizsgáztatásnál. A hibákat kis, komoly és veszélyes kategóriába kell csoportosítani. A műszaki vizsgáztatás alkalmával, amennyiben, ha nincs hiba, vagy csak egy kisebb hiba van a gépjárművön, akkor azt alkalmasnak kell minősíteni. Ezeket a kisebb hibákat természetesen kötelezően ki kell javíttatni, de nem kell újból műszaki vizsgálatnak alávetni. Abban az esetben, ha komoly hibát találnak a műszaki vizsgán, és a jármű nem felelt meg a követelményeknek, akkor 2 hónapon belül ismételt műszaki vizsgálatot kötelező elvégezni a gépjárművön. Viszont, ha veszélyes vagy a vizsgálat keretében ellenőrzött jóváhagyási követelmények nem teljesülése miatt fennálló hibát találnak, akkor a jármű nem felelt meg, és ebben az esetben a gépjármű forgalmi engedélyét azonnal érvényteleníteni kell. Mivel a Nemzeti Közlekedési Hatóság műszaki vizsga helyein történő vizsgáztatás során az előírásoknak nem megfelelő jármű azonnal kikerül a forgalomból, előnyösebb megoldás lehet olyan helyet választani a vizsgáztatás elvégzéséhez, ahol előtte a jármű teljes állapotfelmérését is elvégzik. A vizsgáztatás során ugyanis mindennek rendben kell lenni az autón, mert már egyetlen követelménytől való eltérés is azt jelentheti, hogy az autó nem megy át a vizsgán. Éppen ezért, ha az NKH-nál vizsgáztatják az autójukat, akkor előtte fontos, hogy olyan szervízbe vigyék átvizsgálásra az autót, ahol tökéletes állapotba hozzák, mind motorikusan, mind pedig esztétikai szempontból. A szervízben érdemes a következő dolgokat kivétel nélkül átvizsgáltatni, hogy a vizsgán már tényleg semmi meglepetés se érje önöket:

 • A szélvédőket, a lehetséges repedéseket, a sötétítő csík (ha van) magasságát, az ablaktörlőgumik állapotát, épségét
 • A fékberendezések állapotát és hatásfokát, fékbetét vastagság, tárcsa kopottság, fékerő különbség, kézifék
 • A lengéscsillapítókat, tengelyterhelés, nyugalmi állapotba való visszatérés amplitúdója
 • A futóművet, gömbfejek, gumi szilentek, porvédő gumik, féltengelyek
 • A külső karosszéria elemek állapotát és a korróziót, a lökhárítókat, a küszöböket, ajtókat, illesztéseket 
 • A fényjelző berendezéseket, fényszórók, ködlámpák, féklámpák, pót féklámpa (ha van), irányjelzők (index), fényszórók, hátsó lámpák, valamint a tükrök állapotát
 • A hangjelző berendezéseket (kürt)
 • A komplett, teljes kipufogó rendszert a motortól a hátsó dobig
 • Az üléseket és a biztonsági öveket, stabil rögzítés, állíthatóság
 • A gumiabroncsokat és a felniket, mélység, kopottság, centírozás
 • A biztonsági kiegészítőket, mint az izzókészlet, egészségügyi csomag, elakadás jelző háromszög

A vizsgáztatás nagyságrendileg maximum 1,5 óra alatt elkészül, amennyiben előzetesen egyeztetett időpontra érkeznek a vizsgáztatás helyszínére. A műszaki vizsga lejártának pontos dátuma előtt mindenképpen érdemes már akár néhány héttel is korábban bejelentkezni, mert nem biztos, hogy az adott vizsgahelyszínen azonnali időpontot tudnak adni. Amennyiben nem kapnak időpontot, és esetleg lejár a műszaki vizsgájuk, abban az esetben a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kell kérni egy útvonal engedélyt, amelyen eljutnak a vizsga helyszínére, vagy traileren oldják meg az autó odaszállítását, esetlegesen odavontathatják az autójukat. Az útvonal engedélyt az okmányirodától lehet kérni. Természetesen lejárt műszaki vizsgájú autóval nem lehet közlekedni, ha ezt mégis megteszik, és megállítják az autót egy ellenőrzésen, akkor azonnal bevonják az autó forgalmi engedélyét.

Az autó vizsgáztatásához kellenek a következő iratok: forgalmi engedély, kötelező biztosítás igazolása (csekk is jó), környezetvédelmi adatlapja az autónak, ha van, szükséges érvényes jogosítvány vagy személyi igazolvány.

Néhány fontos információ még, amelyeket nem árt, ha tudnak a vizsgára készülő autóról. Utólag beépített Xenon fényszórós autót nem tudnak levizsgáztatni, ahogy gallytörő rács kizárólag M1G és N1G kategóriájú gépjárműveken lehet elhelyezve, utólagos felszerelés esetén a forgalmi engedélybe a jóváhagyásnak szerepelni kell. Ültetve sem lehet az autó és az ablaküvegek lefóliázása csak a „B” oszloptól hátrafelé engedélyezett, és azoknak is TÜV (műszaki felügyeletet és vizsgáztatást végző szövetség) bizonylattal kell rendelkezniük. Ezekere a dolgokra érdemes odafigyelni. Sajnos ma már hallani olyan rémtörténeteket is, hogy egy kis „csúsztatás” ellenében olyan autók is átmehetnek néhol a vizsgákon, amelyek nem felelnek meg bizonyos feltételeknek. Érdemes elgondolkodni egy ilyen vizsgán, hogy megéri-e kockáztatni a későbbi esetleges hibák vagy nagyobb problémás helyzetek elkerülése érdekében.

Budapesten szinte minden kerületben találnak olyan hivatalos márkaszervízt vagy vizsgáztató állomást, ahol a műszaki vizsgát elvégzik. Általában ezeken a helyszíneken, kivétel az NKH állomásai, mindenhol vállalják az előzetes felmérést és az autó műszaki felkészítését is a vizsgára. Vidéken minden nagyvárosban és a kisebb városokban is már vannak olyan szervizek, ahol a műszaki vizsgát elvégzik. Természetesen ahogy írtam, nem árt, ha már a vizsga lejárta előtt néhány nappal foglalnak időpontot, hogy az autót folyamatosan tudják használni.

Leave a Reply